Högre pris på tidningen – för vad?

Insändarskribenten pekar på att han betalar mer än dubbelt så mycket för Södermanlands Nyheter nu jämfört med när han började prenumerera. Arkivfoto

Insändarskribenten pekar på att han betalar mer än dubbelt så mycket för Södermanlands Nyheter nu jämfört med när han började prenumerera. Arkivfoto

Foto: Tobias Johannesson

Insändare2023-10-12 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en svårläst annons den 25 september meddelar SN att det om en månad blir ”prisjustering” för oss (det vill säga gamlingar) som envisas med att läsa papperstidningen och betalar per autogiro. Självklart handlar det om en prishöjning, men ett så korrekt ord är väl förbjuden mark för säljare. Närmare bestämt handlar det om 16,4 procent, alltså långt över inflationen.

När jag 2008 började prenumerera på SN låg månadspriset för en till formatet större tidning på cirka 175 kronor. Nu blir det mer än fördubblat (369 kronor). Jag kan försäkra yngre förmågor att våra pensioner långt ifrån har haft samma utveckling. De tilläggstjänster (bland annat livesända lokala matcher) som annonsen räknar upp är av föga intresse för de flesta.

Så för att citera en känd före detta företagsledare: Vad fan får vi för pengarna? I vart fall är det inte mer läsning – de lokala sidorna fylls till stor del av stora bildsjok i stället för meningsfull information och intresseväckande nyheter. Dags för uppryckning – för en bra lokaltidning behövs.

Chefredaktör Kristina Levin svarar:

Stort tack för att du prenumererar på SN. Genom att göra det får du inte bara en helt ny produkt levererad varje dag i din brevlåda fylld med de senaste nyheterna – du är också med och finansierar en av demokratins hörnstenar – lokaljournalistiken. Och allt det för superbilliga 15 kronor per dag och exemplar. Köper du hem exempelvis en vara från Internet betalar du mellan 50 och 150 kronor bara för en hemleverans. 

Att priset ökar med drygt 16 procent för dig beror på att du fick förra årets prenumeration till 2022 års pris. För alla andra är prisökningen ungefär hälften eftersom de redan betalat för den andra halvan av höjningen förra året.