Tror klimatmöte blir bistert uppvaknande för minister

I östra Afrika har torkan varit så långvarig att omkring 19 miljoner människor riskerar hungersnöd, menar insändarskribenten. Bilden är från Somalia.
I östra Afrika har torkan varit så långvarig att omkring 19 miljoner människor riskerar hungersnöd, menar insändarskribenten. Bilden är från Somalia.

Insändare 10 november 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu sitter länderna och förhandlar om klimatpolitiken i Egypten. Ett antal rapporter har släppts inför toppmötet. De talar sitt tydliga språk.
En FN-rapport från UNEP säger att vi är så sent ute med klimatåtgärder att det inte längre räcker med små reformer. Nu krävs drastiska åtgärder, bland annat massiva investeringar i förnybar energi och kollektivtrafik, ett stopp för alla nya olje- och gaskällor, och stora förändringar i vår livsföring i den rika världen.

En annan forskningsrapport i Nature Sustainability säger att den rikaste procenten människor i världen stått för en fjärdedel av alla utsläpp sedan 1990. Afrika söder om Sahara är den enda region som har så låga utsläpp att de håller sig under målet att inte höja jordens medeltemperatur med mer än 1,5 grader.

Samtidigt säger en tredje rapport, från meteorolog-organisationen WMO, att det är just de människorna som har minsta klimatpåverkan som drabbas hårdast av krisens konsekvenser. I östra Afrika har torkan varit så långvarig att omkring 19 miljoner människor riskerar hungersnöd.

För Sveriges del åker vår klimatminister till toppmötet och hoppas att de hårt drabbade länderna visar förståelse för att vi måste höja våra utsläpp igen för att bränslepriserna stigit. Jag tror det blir ett bistert uppvaknande för Romina Pourmokhtari (L). Hoppas hon får med sig några kärva budskap hem. För det behövs verkligen till vår regering som tror att det går att gå på tvärs med verkligheten.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa