Horsvik – en pärla i den sörmländska skärgården

"Hurra för Horsvik", utbrister insändarskribenten.
"Hurra för Horsvik", utbrister insändarskribenten.

Insändare 13 juni 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hurra för Horsvik!
Det var 2018 som Nyköpings kommun under ledning av Urban Granström (S) köpte skärgårdsfastigheten Horsvik för 14 miljoner av Studsvik AB. Området innefattar 100 hektar, 27 hektar mark, inklusive två öar, Tranholmen och Studsviksholmen och resten hav. En detaljerad presentation finns på kommunens hemsida. En smart investering med tanke på hur skärgårdstomterna har stigit i värde.
Horsvik är ett skärgårdshemman med anor från 1600-talet. Här finns några mindre hus, båthus, lagård, stengärdsgårdar, klippor, sandstrand. Får och kor betar på ängs- och åkermarken runt om och sprider en fridfull stämning. Länsstyrelsen har klassat området som ett naturreservat. Området är artrikt med många olika blommor, insekter och fåglar.
Kommunen har satt ut bänkbord vid stranden, där man kan sitta och fika och njuta av den fantastiska utsikten. De har även anlagt en ny parkeringsplats vid Studsviks brygga. Några av husen behöver rustas upp. Förhoppningsvis med bevarad känsla för det förgångna.
Tanken bakom köpet av Horsvik var att tillgängliggöra skärgårdsnaturen för allmänheten. Att man kunde ordna bussutflykter så att till exempel skolbarn, pensionärer och handikappade kunde komma ut i den vackra skärgårdsnaturen. Ett perfekt tillfälle för att öka integrationen mellan invandrarbarn och svenska barn. 
Det är extra viktigt för alla invånare att få tillgång till naturupplevelser och rekreation i dessa dystra orostider med krig nära Sveriges gränser och politisk pajkastning av högerextremister och återkommande misstroendevotum i Sveriges riksdag.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa