Hot och våld i skolan går ut över alla

Hälften av lärarna i förskoleklass, fritidshem och årskurserna 1–6 har utsatts för fysiskt våld av elever, visar Lärarförbundets rapport.

Hälften av lärarna i förskoleklass, fritidshem och årskurserna 1–6 har utsatts för fysiskt våld av elever, visar Lärarförbundets rapport.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2021-11-21 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hälften av lärarna i förskoleklass, fritidshem och årskurserna 1–6 har utsatts för fysiskt våld av elever, och sju av tio har utsatts för hotfulla situationer. Det visar Lärarförbundets nya rapport ”Håll käften kärring”.

Drygt 1000 lärare har svarat på undersökningen, och vittnesmålen är starka. Tyvärr är det inte heller ovanligt att vårdnadshavare beter sig illa mot lärare. Även på högstadiet och gymnasiet är hot och våld vanligt, enligt en tidigare undersökning av Lärarförbundet.
Hot och våld förekommer i alla typer av skolor, över hela Sverige, oavsett hur elevsammansättningen ser ut. Det går ut över alla – läraren och klasskamraterna, men också de elever som står för stöket och som därmed inte heller får den lärorika och lustfyllda skolgång de har rätt till.

En bredd av åtgärder behövs för att trygghet och studiero ska kunna bli verklighet överallt. Men framförallt krävs resurser.
Långt ifrån alla skolor har idag en tillfredsställande tillgång till speciallärare, specialpedagoger, skolkurator, skolpsykologer och andra viktiga kompetenser. Fler legitimerade lärare, mindre gruppstorlekar och ändamålsenliga lokaler är andra viktiga faktorer som måste till.
När kommuner skär ned eller inte satsar tillräckligt mycket på skola och utbildning får det konsekvenser. Vår slutsats är att staten måste ta över huvudansvaret för skolans finansiering.

Vi i Lärarförbundet D-Öst, Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosa kräver en trygg och säker arbetsmiljö för alla lärare, rätt förutsättningar att lyckas med såväl kunskaps- som värdegrundsuppdraget och att alla elever ges en ärlig chans.