Hotat kulturliv i Trosa församling

Bästa Michael Gårdebäck. Det är inte bara musiken och dess körer som råkat illa ut. Sedan flera år tillbaka fanns en bokcirkel i församlingen. Skriver Berit Ljungvist.

Bästa Michael Gårdebäck. Det är inte bara musiken och dess körer som råkat illa ut. Sedan flera år tillbaka fanns en bokcirkel i församlingen. Skriver Berit Ljungvist.

Foto: Henrik Norling

Insändare2021-05-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående nyhetsartikeln "Oreda i församlingen hotar kulturlivet enligt kritiker" publicerad den 14 maj-21.

Bästa Michael Gårdebäck. Det är inte bara musiken och dess körer som råkat illa ut. Sedan flera år tillbaka fanns en bokcirkel i församlingen. Den leddes av en utbildad litteraturutbildad person och blev med åren allt populärare och delades till två cirklar med 10 personer i varje. På grund av corona upphörde dessa i brist på lämpliga lokaler i församlingen. Vid budgetering -då visste man inget om hur länge coronarestriktionerna skulle pågå- fanns ingen post för bokcirklar. Beklagansvärt!

I Trosa lands kyrka fanns ett utrymme, sidotillbyggnad, till kyrkorummet. Det användes som skräpförvaring. Två aktiva församlingsbor med flera intresserade röjde ut och reparerade detsamma. Konstintresserade och kunniga församlingsbor bildade S:ta Anna konstförening och skräprummet blev dess galleri. Etablerade konstnärer upptäckte snart denna ”pärla”. Nationella och internationella besökare kom och imponerades av att galleriet var beläget i anslutning till kyrkan, som de samtidigt besökte.                                                   Jaha, så tog det roliga slut. Beklagansvärt!

Kyrkan skulle ha egna utställningar i galleriet. Konstföreningen S:ta Anna sades upp och fick avboka konstnärer som redan var inbokade. Detta på grund av lokalbrist.