Hur påverkas miljön av jätteledning till Botkyrka?

En jätteledning planneras från Gnesta,Trosa till Himmerfjärdsverket..Förutom kostnaderna för fastighetsägaren följer en enorm åverkan på marken och störningar i grundvattenföringen. Skriver Karin Blom

En jätteledning planneras från Gnesta,Trosa till Himmerfjärdsverket..Förutom kostnaderna för fastighetsägaren följer en enorm åverkan på marken och störningar i grundvattenföringen. Skriver Karin Blom

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Insändare2020-05-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norr om Stockholm är tio kommuner anslutna till Reningsverket Käppala på Lidingö. 

Vatten till 550 000 människor hämtas lokalt från Enköping till Norrtälje och forslas från alla hem i ledningar och tunnlar till Lidingö, där det renas, transporteras rötslam och sedan släpps vattnet ut i havet mellan Lidingö och Nacka.

Kostnaden per fastighet för anslutning vid tomtgräns ligger på 250 000 kr till 270 000 kr i norra Stockholm. Sen tillkommer kostnaden för anslutningen till byggnaden.

Nu planeras en likadan jätteledning från Gnesta och Trosa till Himmerfjärdsverket i Botkyrka.

Alla fastigheter måste anslutas oberoende av fastighetens befintliga avloppsanläggning och dess nuvarande skick. Vem ska annars betala tunnlarna till Himmerfjärdsverket? När fastighetsägare sedan är ansluten tillkommer brukaravgiften, det vill säga rening av avlopp. 

Förutom kostnaderna för fastighetsägaren följer en enorm åverkan på marken och störningar i grundvattenföringen genom grävning och sprängning till varje fastighet. Grundvatten tas upp lokalt och släpps ut som ytvatten i en vik i Östersjön flera mil bort. Hur påverkar det grundvattennivån ? Fekalier och urin som borde återföras till jorden blandas med gifter från industrier och dagvatten.

Stordriften minskar ansvaret för en lokal, ekologisk hantering av vårt viktigaste livsmedel - vatten, samt för ett bättre tillvaratagande av en resurs, renare rötslam, i naturens kretslopp.

Sen tillkommer sårbarheten om tunnlar eller reningsverket utsätts för åverkan eller det uppstår skador. Då blir det väldigt stora återverkningar med påföljande kostnader. 

Är detta framsynt? Vilken politiker vill sätta sitt namn på detta? Upp med handen!