Hur ska vi orka ta hand om Oxelösunds äldre

"I Oxelösund är en stor del av invånarna pensionärer, som nu och kommande åren kommer att behöva vård och omsorg" skriver insändarskribenten. Arkivbild

"I Oxelösund är en stor del av invånarna pensionärer, som nu och kommande åren kommer att behöva vård och omsorg" skriver insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2023-11-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Oxelösund är en stor del av invånarna pensionärer, som nu och kommande åren kommer att behöva vård och omsorg.

Då vore det väl i politikers och äldreomsorgsledningens bästa intresse att göra arbetet som undersköterska attraktivt. Men i Oxelösund, gör de precis tvärtom. De nya så kallade smarta scheman gör att undersköterskorna måste veta om de vill ha semester åtta veckor innan önskad ledighet. Utan att veta om ledigheten blivit godkänd ens veckan innan. Det ger inget rum för familjeliv. Att var fjärde vecka få nytt schema gör att vi inte kan planera våra liv. 


I smarta scheman går cheferna aktivt ut och menar att: Personalen mår dåligt av tre dagars ledigt. Något som vi behöver för återhämtning då vi har ett fysiskt och mentalt tungt jobb. Cheferna menar att vi ska jobba många dagar och korta dagar. Något som är väldigt slitsamt för kroppen.

Cheferna går ut med att vi ska ta in så få vikarietimmar som möjligt. Det betyder i praktiken att vi ofta går kort om personal. En direkt fara för våra brukare. Då de som jobbar är trötta och stressade. I de nya smarta scheman planeras att vara mest bemanning mitt på dagen. Då alla som jobbat i vården vet att behovet är som minst. Riskerna ökar drastiskt för vårdskador.

Det är inte ovanligt att personalen jobbar 6.30-21.45. Utan att ens få övertidsersättning. De blir lovade en ledig dag istället för övertiden. Inom vilken annan bransch skulle det godkännas?

Cheferna säger att de vill få ner sjukskrivningsantalet. Detta sätt att behandla undersköterskor leder till direkta motsatsen. Många undersköterskor väljer att söka nya jobb i andra kommuner eller branscher. Vem ska då ta hand om våra äldre?