Hur kan vi motverka våldet och öka tryggheten i våra skolor?
Det är här resurserna ska sättas in! En kommun ska inte passa på att dra in på personal och lokaler när det nu börja bli färre barn som ska in på skolorna. Hur tänker man? I Trosa vill man sänka skatten samtidigt som förskolepersonal sägs upp och lokaler stängs! Det är nu vi ska utnyttja tillfället att utöka vuxentätheten, att göra grupperna mindre, skapa en lugnare miljö för barn och personal. Stressade pedagoger gör inget bra jobb!
Vi måste börja med barnen - och det från förskoleålder. Viktigt att barn får ha vuxna i sin närhet som har tid med dem, tillrättavisar dem, lyssnar på och ser dem. Att föräldrar bryr sig är naturligtvis huvudsaken men alla barn går i skolan och tillbringar fem dagar i veckan upp till åtta timmar utanför hemmet. Det är viktigt att det i skolorna, från förskolor uppåt finns vuxna. Pedagoger både för ämnesundervisningen och fritiden som har tid och ork att motverka varje tendens till mobbning, utanförskap och våld och att se om något barn inte mår bra och far illa.
Trosa är en liten kommun men här finns familjer med barn i förskoleåldern som hellre väljer att låta sina barn gå i skola i Västerljung – där grupperna är mindre och miljön tryggare än inne i Trosa. En kommun som erbjuder förskole- och skolklasser med små grupper gör en kommun attraktiv.
Skolverket har riktmärke för storlek på barngrupper – det minsta en kommun kan se till är att följa dem.
Hur tänker Trosa kommun?
"Det är nu vi ska utnyttja tillfället att utöka vuxen tätheten", menar insändarskribenten.
Foto: Isak Dahl
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.