Husen vid Ringvägen är anpassade till platsen

Så här är det planerat att husen vid Ringvägen i Nyköping ska se ut.
Den nya bebyggelsen bidrar till och samspelar med sin omgivning, skriver Linda Kummel, stadsbyggnadschef och Sara Rangensjö, planarkitekt.

Så här är det planerat att husen vid Ringvägen i Nyköping ska se ut. Den nya bebyggelsen bidrar till och samspelar med sin omgivning, skriver Linda Kummel, stadsbyggnadschef och Sara Rangensjö, planarkitekt.

Foto: Illustration: Sveaviken Bostad

Insändare2022-05-11 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare "Husbygge utan hänsyn till grannar", publicerad den 11 april.

Stort tack för dina frågor! Vi uppskattar engagemanget och instämmer helt i att förtätning av staden bör ske varsamt. Både form, sammanhang och byggnadshöjd är viktigt. Vi ska skapa goda, hållbara livsmiljöer för så många som möjligt.

Nyköping är i stadig tillväxt. Många vill flytta hit – Nyköping är en attraktiv kommun. Det innebär också att fler bostäder behöver byggas och att det görs på ett hållbart sätt, exempelvis:

Vi tar inte värdefulla grönområden eller jordbruksmark i anspråk. 

Vi utnyttjar befintlig infrastruktur och bygger där kommunala investeringar redan är gjorda. 

Den nya bebyggelsen bidrar till och samspelar med sin omgivning.

Att bygga nytt är inte alltid enkelt. Förändringar skapar känslor och många har åsikter om det som föreslås. Vi försöker fånga upp så mycket vi kan i samråd och dialoger, men stadens utveckling är en kompromiss där vår roll är att väga samman olika intressen med målsättningen om en hållbar och attraktiv stad. 

Vid Ringvägen bedömer vi att den planerade bebyggelsens placering och volym är väl anpassad till platsen som har en brokighet i höjd, uttryck och funktion. Här finns småindustrier, hotell, kontor, lägenheter och småhus. Inom kvarteret kommer det att byggas både radhus och flervåningshus.

Det är lämpligt att bygga tätare just här eftersom området ligger nära kollektivtrafik och övriga kommunikationer, även nära centrum och hamnen. Marken bör nyttjas effektivt där investeringar redan gjorts och infrastruktur och service finns. Att bygga tätare i detta läge är en del i en hållbar stadsutveckling som ger förutsättningar för attraktiva boenden till fler Nyköpingsbor i en växande kommun.

Hoppas att detta ger en lite mer nyanserad bild av hur vi arbetar med stads- och landsbygdsutveckling i Nyköpings kommun!