Höjd elskatt bromsar omställningen

"Höjd elskatt sätter käppar i omställningen. Klimatsmarta affärsidéer under utveckling riskerar att gå om intet. Vinsten att byta till elfordon minskar och därmed intresset", skriver Björn Åslund.
"Höjd elskatt sätter käppar i omställningen. Klimatsmarta affärsidéer under utveckling riskerar att gå om intet. Vinsten att byta till elfordon minskar och därmed intresset", skriver Björn Åslund.

Insändare 14 november 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det råder stor enighet om att fossilbränslen ska bort, och att de kan ersättas med fossilfri el. Men regeringen har ägnat sitt första år till att slakta många tidigare klimatåtgärder. Kan det då vara dags att gynna den klimatsmarta elen?

Nej, i stället väntar en rejäl höjning av elskatten vid årsskiftet, den stiger med drygt nio procent. Skadligt ur miljöhänseende och ur ett tillväxtperspektiv, varnar experter. I princip alla företag och hushåll kommer att drabbas, när elen blir dyrare.

I den nyligen presenterade utredningen om klimatomställningen föreslår utredaren att elskatten borde sänkas eftersom den motverkar elektrifieringen och hämmar strukturomvandlingen till klimatneutralitet. Dessutom ett löftesbrott från regeringen som i våras skickade ut ett remissförslag om att pausa indexeringen som skulle höjt elskatten.

Höjd elskatt sätter käppar i omställningen. Klimatsmarta affärsidéer under utveckling riskerar att gå om intet. Vinsten att byta till elfordon minskar och därmed intresset.

Insikten är bred om att vi behöver minska utsläppen kraftigt, och omställningen börjar komma igång. Men regeringen driver en politik som bromsar. Uppenbarligen har vetenskapsförnekarna hos Sverigedemokraterna greppet om regeringen, trots att det bara är stödparti. Moderata, liberala och kristdemokratiska statsråd är lydiga marionetter regisserade av Jimmie Åkesson.

Resultatet är en politik som mer liknar ett självskadebeteende. Inte ens allmänborgerliga väljare kan vara nöjda.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa