Ingen kärnreaktor till Oxelösund

Insändare 13 juli 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett kärnkraftverk till Oxelösund, det är Liberalernas förslag. Visst är det spännande att stålstaden hamnat i den energipolitiska hetluften, men det som ligger närmast till hands för utbyggnad är vindkraft, inte otidsenlig atomkraft.

Centerpartiet följer med iver det ökande intresset för vindkraftsparker till havs utanför Oxelösund. Vindkraft är en förnybar energikälla som inte orsakar livsfarligt strålande avfall för tidsåldrar framåt, vilket kärnkraften som bekant gör. SSAB har visat stort intresse för att dra nytta av kommande vindkraft med tanke på sin omställning till fossilfri stålproduktion. Det är spännande!

Ute till havs blåser det nästan alltid och ingen dyrbar landyta behöver tas i anspråk för vindsnurrorna. En kärnreaktor, däremot, skulle kräva enorma arealer. Var hittar Liberalerna dessa i en av Sveriges till ytan minska kommuner? ”Exakt hur det ska gå till och var det ska ligga vet jag inte”, erkänner Klas Lundbergh i SN den 30 juni, apropå partiets utspel.

undefined
Bo Höglander (C).

Klas är vanligen en klok man och har tidigare profilerat sig som miljövän. C och L står nära varandra i en rad frågor – men nu undrar vi vad som hänt. Först omsvängningen gentemot SD och nu stödet för ett märkligt utspel om kärnkraft till Oxelösund!

Centern står fast för medmänsklighet och hållbarhet, medan andra partier flyttar sig ut mot kanterna. Vi kan garantera: en röst på Centerpartiet är inte en röst på kärnkraft i Oxelösund!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa