Koksverket i Oxelösund är det äldsta i världen fortfarande i drift. Den går på övertid och klarar inte EU:s miljökrav. SSAB har dispens att överskrida gränsvärden fram till och med 2021.
På huvudkontoret i Stockholm är synen ”affärsmässig”. Vilket framgick i SN 3/6 där divisionschef för Special Steel yttrade sig. Om det inte passar, då struntar SSAB i den så kallade fossilfria omställningen.
Det leder till frågor huruvida SSAB verkligen har för avsikt att avveckla koksverket nästa år? Eller har de en dold agenda? Där de hoppas förlänga dispensen ytterligare fem år? Det är dags att lägga korten på bordet.
Utsläppet från själva produktionen är det i särklass största utsläppet i Sverige. Storleksordning tio procent av Sveriges totala utsläpp. Trots det överväger nu SSAB att fortsätta göra som man alltid gjort. Och det beror på att de själva inte påbörjat den fossilfria omställningen i tid. För global uppvärmning har varit välkänt sedan 80-talet.
Inte konstigt att Oxelösunds kommun tilldelas jumbopriset i årets miljöranking. Politiker och tjänstemän i Oxelösund vill naturligtvis inte stöta sig med ett stort företag som nu hotar att lämna orten eller alternativt köra vidare med världens äldsta koksverk.
Den nya luftledningen bidrar till att odlingsbar åkermark försvinner. LNG terminal gör permanenta ingrepp i gamla Oxelösund och utsätter allmänheten för fara. Priset är för högt. Det är dags att vända blad i Oxelösund. Och välja en annan placering för ljusbågsugnen.
Ingen ljusbågsugn i Oxelösund
Det leder till frågor huruvida SSAB verkligen har för avsikt att avveckla koksverket nästa år? Eller har de en dold agenda? Skriver insändarskribenten.
Foto: Arkivfoto/Peter Alexis
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.