Inget förbud att närvara på fullmäktige

 Det finns inga formella hinder för åhörare att komma och närvara vid sammanträdena utan det är något som allmänheten har en laglig rätt till enligt kommunallagen,  skriver Mohammed Mouaid (C) Kommunfullmäktiges ordförande med flera.

Det finns inga formella hinder för åhörare att komma och närvara vid sammanträdena utan det är något som allmänheten har en laglig rätt till enligt kommunallagen, skriver Mohammed Mouaid (C) Kommunfullmäktiges ordförande med flera.

Foto: SN

Insändare2021-11-30 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare publicerad 11/11: (Vad menar kommunfullmäktige med att försöka undanhålla allmänheten från mötet den 9 november?)

Covid-19-pandemin har ställt särskilda krav på oss som kommun och ibland har svåra avvägningar behövt göras. Även om restriktionerna släpptes den 29 september är smittspridningen i samhället fortsatt utbredd och vi måste fortsätta vara försiktiga.

Kommunfullmäktiges sammanträden har inte varit påverkad av restriktionerna med deltagartak. Trots det har vi valt att vidta åtgärder för att minimera smittorisken, både för närvarande förtroendevalda och för eventuella besökare. Kommunfullmäktige har under pandemin haft ett minskat antal ledamöter på plats fram till dess att restriktionerna lyftes.

Vi har också undanbett allmänheten att närvara, då åhörarläktaren har begränsat antal platser och säkra avstånd inte har kunnat garanteras. Det finns inga formella hinder för åhörare att komma och närvara vid sammanträdena utan det är något som allmänheten har en laglig rätt till enligt kommunallagen.

Uppmaningen är en försiktighetsåtgärd och inte ett förhinder. Allmänheten har under den här perioden i stället kunnat ta del av en skriftlig direkt-rapportering av fullmäktiges sammanträde och de beslut som fattas via webben på nykoping.se.

Allt eftersom restriktionerna har släppts har vi i kommunfullmäktiges presidium planerat för en successiv återgång till ett normalläge. Vi fortsätter att undanbe allmänheten från att närvara fram till och med det sista sammanträdet för året. Förhoppningen är att kunna genomföra sammanträden precis som vanligt efter årsskiftet.