Brandkärr klassas som ett socioekonomiskt utsatt område. Ett område med låg utbildningsbakgrund och hög arbetslöshet där utanförskap och segregation ständigt är närvarande. Man pratar ofta om parallellsamhällen där ibland egna lagar och regler gäller som kan bli en grogrund för kriminalitet och destruktiva förhållanden, då detta lätt blir en norm i ett stängt utanförskapsområde.
Utifrån detta resonemang och den forskning vi känner till angående områden där barnen inte får möjlighet att lära sig svenska i skolan eller lära sig de koder som gäller i det nya landet undrar vi om det är vettigt med ett aktivitetshus just i Brandkärr? Spär inte detta på segregationen ytterligare och är inte risken stor att man ytterligare cementerar de strukturer och de rådande förhållanden som gäller just i ett socioekonomiskt utsatt område som Brandkärr?
Tänker man att en placering med ett aktivitetshus just i Brandkärr kommer innebära att integrationen förbättras och att samverkan med övriga samhället och dess invånare kommer att förbättras? Nu används ju dessutom modellen via konsultbolaget,”Urban utveckling” för diskussioner i Brandkärr där man könsuppdelar kvinnor och män på separata möten. Dessa möten ska då medföra en dialog där mötesdeltagarna ska få ha åsikter om detta aktivitetshus i Brandkärr.
Återigen är detta integration och jämställdhet? Alla i Nyköping är inbjudna på dessa dialogmöten och den nya mötesplatsen som planeras i Brandkärr är öppen för alla invånare i Nyköping. Vår gissning är att de flesta invånare i Nyköping föredrar möten där män och kvinnor diskuterar tillsammans som vi brukar göra i Sverige. För oss blir det här fel och ytterligare en förstärkning av Brandkärr som ett socioekonomiskt utsatt område där segregationen får fortsätta och utanförskapet får ytterligare fäste. Det här är motsägelsefullt i en tid då integration verkligen behövs.