Inte praxis med koppeltvång på katter

Sörmlands naturbruk har helt, utan framförhållning, informerat sina hyresgäster två veckor innan kopplingstvånget börjar gälla. Vilken åtgärd kommer  vidtas om en katt befinner sig okopplad inom reservatet? undrar signaturen "Ornitolog och kattvän".

Sörmlands naturbruk har helt, utan framförhållning, informerat sina hyresgäster två veckor innan kopplingstvånget börjar gälla. Vilken åtgärd kommer vidtas om en katt befinner sig okopplad inom reservatet? undrar signaturen "Ornitolog och kattvän".

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2022-04-07 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Respons till reservatsförvaltaren Stephan Gäfverts svar till insändaren "Katter – en fara för viltet?"

Med tanke på det svar som reservatförvaltaren gav så verkar kravet på koppeltvång på katter baseras på reservatförvaltarens egna preferenser istället för ett väl underbyggd analys gällande katter och dess antal inom reservatet samt i vilken omfattning de utgör en fara för viltet. 

Sörmlands naturbruk har helt, utan framförhållning, informerat sina hyresgäster två veckor innan kopplingstvånget börjar gälla. Hur har man tänkt då, om man överhuvudtaget har gjort det? Har man tänkt att utekatterna ska bli innekatter eller att hyresgästerna med kort framförhållning ska tvingas omplacera sina katter? Vilken åtgärd kommer till exempel vidtas om en katt befinner sig okopplad inom reservatet?

Detta kopplingstvång är direkt riktat mot hyresgäster med katt, för det finns väl ingen kattägare som tar med sin katt till en främmande plats och släpper den lös….

Att införa ett kopplingstvång, med det vaga argument att vi behöver påminnas om att "inte ska störa viltet" förefaller rätt extremt då det inte är praxis med koppeltvång på katter i naturreservat, men Nynäs verkar gilla att sticka ut, även negativt, kan man konstatera.