Agendas intervju med Åkesson lämnade flera följdfrågor

Intervjun med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson väckte följdfrågor hos insändarskribenten.

Intervjun med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson väckte följdfrågor hos insändarskribenten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2025-02-23 08:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SvTs Agenda den 16 februari intervjuades SD:s partiledare med anledning av det uppkomna världsläget. En intervju som skapade ett antal följdfrågor som aldrig ställdes. Åkesson tyckte att det var ”otroligt befriande att höra Vance läxa upp den europeiska politiska eliten” i München. Vicepresident Vance anser ju att de högerextrema partierna diskrimineras här. Ett brott mot yttrandefriheten. Ett exempel på detta är att inget parti i Tyskland vill bilda regering med AfD. Åkesson håller dock inte med vicepresidenten uttalande om att Putin utgör ett mindre hot än Europas ”brist på demokrati”. Åkesson tycker att både hotet från Putin och hotet från ”bristen på demokrati” är lika stora. Följaktligen anser han att Tysklands ledare Scholz, Frankrikes Macron, Polens Tusk, för att nämna några statschefer, utgör ett lika stort hot som Putin! Samt att regimen i Vita Huset har rätt att styra andra länders inrikespolitik!
SD:s partiledare menar alltså att den ”politiska eliten” i Europa skall läxas upp och ersättas av auktoritära ledare. Men utgör inte mångmiljardärerna i Vita Huset en verklig elit (varav några köpt sig till makten)? Och hör inte Åkesson själv till den politiska eliten? Han som är den partiledare i riksdagen som suttit absolut längst?
Man kan också fråga varför nämner Vance inte Orbáns högerextrema regim i Ungern som ett exempel på kväsande av yttrandefriheten. I Ungern har regeringen full kontroll på 80 procent av massmedia. Är det detta som kallas för yttrandefrihet. Och vi får inte glömma att Orbán har i EU backats upp av SD under åratal.