Isoleringen på äldreboenden fortsätter

Det vi ändå inte kan göra som vanligt är att besöka våra anhöriga som är isolerade på äldreboenden i Nyköpings kommun, skriver signaturen "Ledsen anhörig".

Det vi ändå inte kan göra som vanligt är att besöka våra anhöriga som är isolerade på äldreboenden i Nyköpings kommun, skriver signaturen "Ledsen anhörig".

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-08-27 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så skönt säger många av oss som lever i frihet, att vi nästan kan leva som vanligt igen. Umgås, kanske kramas, resa, middagar, konserter, bio, restaurang…..

Det vi ändå inte kan göra som vanligt är att besöka våra anhöriga som är isolerade på äldreboenden i Nyköpings kommun. Är du boende och har ”egen bostad” på exempelvis Myntan i Nyköping så är det långt kvar innan det är som vanligt igen. Trots att vi som besökare är vaccinerade, friska, använder munskydd och spritar oss ordentligt så får vi inte göra ett besök hos våra nära när vi vill, när våra kära behöver oss, när barnbarnen kommer hem spontant och så vidare.

Vi måste ringa en dag i förväg på vardagar om vi vill komma och är det inför helgen måste vi ringa två dagar i förväg och samtidigt vara mycket noga vilken tid vi tänker komma. Skulle det vara så att två av de boende fått tillstånd att ta emot förbeställda besök dessa dagar, i sina rum naturligtvis, så får ingen annan komma den dagen. 

De äldre var som bekant de första att bli vaccinerade. Idag är det sällsynt att en äldre från ett boende dör av covid-19.

Vem skyddar Nyköpings Kommun med inskränkt besöksförbud där forskningen visar att det knappast kan ha haft någon effekt mer än att de äldre mått fruktansvärt dåligt och flera dött av ensamheten? Vi anhöriga som stått och knackat på äldreboendet och gör det fortfarande mår inte heller bra. 

Jag och många med mig är inte rädda för att dö men det är livet innan döden som skrämmer. Vill vi bli behandlade som våra äldsta blir det idag? 

Är det inte dags att de äldre på boenden i kommunen också kan få tillbaka lite av livsglädjen och få ta del av vaccinets positiva verkan? Låt oss alla som har våra släktingar, vänner, grannar och andra få hälsa på våra kära utan massa hinder som inga andra i samhället behöver stå ut med.

Lyssna gärna på Äldreforskare och professor i psykiatri, Ingemar Skoogs sommarprogram från den 2 augusti så får ni beslutsfattare vägledning i era beslut. Äldre är också människor.