Jag önskar att någon har mod att dra i handbromsen!

Stora delar av Östersjön är ett dött innanhav och ingen teknik i världen tycks kunna lösa det problemet, skriver en orolig mamma och farmor.

Stora delar av Östersjön är ett dött innanhav och ingen teknik i världen tycks kunna lösa det problemet, skriver en orolig mamma och farmor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-12-10 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste debattartikeln den 2 december om att ”Kraften måste fram - …” undertecknad av Monica Johansson (S) och Daniel Portnoff (M).

Jag saknar en annan konsekvensanalys. 

När ökad tillväxt är den enda möjliga framtidsmodellen. Vad händer, då större och större markområden tas i anspråk för stora kraftnätsgator, där strålningen har negativ påverkan på omgivningen? Störande vindkraft, både land- och havsbaserade, påverkar människor och djur negativt.  I SVT, 7/2 2021 uttalade sig en marinbiolog om att ”Djur kan dö av för höga ljud”. Fler och fler solpaneler placeras ut på gröna områden. Vad händer då med alla insekter, humlor, bin mm, vilket förmodligen resulterar i att småfåglar minskar i antal? Vilda djur, både stora och små, får begränsade livsutrymmen. Om den biologiska mångfalden blir ett minne blott, vad har då pengar för värde?

Jag tolkar er beskrivning som en skrämmande framtid för mina barn och barnbarn och kommande generationer.  

Vi har under det senast århundradet gått igenom industrialismen och informationsteknologin som givit oss ekonomiskt välstånd, men vad har hänt med vår livsmiljö? Vi människor innehåller mängder av gifter. Mark och vatten är av dålig kvalitet. Stora delar av Östersjön är ett dött innanhav. Ingen teknik i världen tycks kunna lösa det stora problemet. Mycket mer kan räknas upp. 

Jag önskar att någon har mod och kunskap att dra i handbromsen! Det måste finnas en annan ekonomisk modell där biologisk mångfald och livskvalitet för människor och djur har högsta prioritet.

Detta skriver en orolig mamma och farmor i Sörmland.