Jakt och girighet förstör för djuren

"Nu drar den onödiga lodjursjakten igång på ett älskat och behövligt lodjur, lokatten, som inte gör stor skada" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Nu drar den onödiga lodjursjakten igång på ett älskat och behövligt lodjur, lokatten, som inte gör stor skada" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Heiko Junge/TT

Insändare2023-03-05 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu drar den onödiga lodjursjakten igång på ett älskat och behövligt lodjur, lokatten, som inte gör stor skada men som blir till troféer för folk som gillar att ha döda djur i sina hem och har tillräckligt med pengar och fritid för att kunna få jaga. 

Tidigare var och är det vargjakt och björnjakt. Vid vargjakt splittras vargfamiljerna och unga vargar lämnas utan föräldrar och måste jaga de lättare tamdjuren i stället för att hålla ihop och kontrollera skogens vilda djur. Varg anses av forskare vara främste garanten för biologisk mångfald, men obefogad rädsla och girighet tar över forskares resultat hos många människor.

Sverige är ett bra jaktland säger man från Norge och jagar in björnar med motorfordon till Sverige, där det är lätt att få skjuta. Ja, en björn jagades länge tills den i förtvivlan kastade sig utför ett stup.

En skam med nutidens girighet från myndigheter och enskilda är Sveriges jakt som människor i andra länder ser på med förvåning. Kanske denna girighet till stor del har att göra med att kungen är jaktföreningarnas beskyddare enligt ärvt uppdrag och att folk numera har mycket pengar och fritid, så att även folk från andra länder skyndar hit för att delta och får jaga såväl stora som små djur.

Djurens liv tillhör främst dem själva och i andra hand oss alla och kommande generationer. Djur har blivit helt förbisprungna av globalisering och avancerad teknik, där djur numera inte har något att sätta emot nutidsmänniskans övertag.