Järnvägen blir ett problem för kommande generationer

Problem med energiförsörjning och miljövänligare resealternativ skjuts till de kommande generationerna tycker insändarskribenten. Arkivbild

Problem med energiförsörjning och miljövänligare resealternativ skjuts till de kommande generationerna tycker insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Fredrik Ericsson

Insändare2023-06-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad tänker vi på?

Ja, hur vi tänker kan man verkligen undra när vi hör sådana som till exempel tycker att det talas för mycket om våra miljöproblem. Barnen mår inte bra av detta säger vissa, samtidigt som vi inte bryr oss om att göra något för att förbättra miljön.

Ja, vi skaffar batteridrivna bilar och ser på hur en gräsklippare klipper där det inte behöver klippas.

Ja, det är väl bättre att ta bilen till ett träningspass, att bilen och gräsklipparen inte märks så mycket i plånboken. Samtidigt talas det mycket om att vi behöver mer energi.

Så varför slösar vi då med den?

Nu talar vi heller om AI som våra ledare tycker är bättre än miljöfrågorna – för vi vet ju inte hur den utvecklingen blir i framtiden. Ett kan vi väl vara säkra på här i Sverige och det är järnvägarnas framtid. Bättre vi slösar vår energi på något annat nu, kommande generationer kan ju bygga nya järnvägar med handkraft precis som våra förfäder gjort, medan vi har det bekvämt nu och litar på att andra ska sköta förståndet.

När det gäller järnvägen så tog alliansen upp det på Miljöpartiets dag i Almedalen 2013. Snabbjärnvägen skulle vara klar senast 2035. Det första samma partier gjorde nu när de fick makten var att skrota sitt löfte. Sparade pengar skulle först läggas till försvaret, sedan till upprustning av vägarna för batteridrivna fordon.

Man kan verkligen undra vad vi tänker på. Vi kan väl ändå inte göra något åt det, säger många. Men visst kan vi göra mycket, om inte annat sluta att tro på alla dumheter som styrande säger. Vi har ju ett eget huvud att tänka med. Även om de styrande bland annat har TV att föra ut sina budskap med, så kan vi ju försöka minnas vad de tidigare sagt och gjort och inte låta dem tro att ”det glömmer folk snart”.