Jobben säkerställs på SSAB med mark- eller sjökabel

Vi vill naturligtvis att jobben ska finnas kvar på SSAB även i framtiden, skriver  Alette Sederholm, ordförande i föreningen Gräv Ner – för markkabel i  Sörmland. Men efterlyser ett helhetsgrepp som blir långsiktigt hållbart.

Vi vill naturligtvis att jobben ska finnas kvar på SSAB även i framtiden, skriver Alette Sederholm, ordförande i föreningen Gräv Ner – för markkabel i Sörmland. Men efterlyser ett helhetsgrepp som blir långsiktigt hållbart.

Foto: Arkivfoto/Peter Alexis

Insändare2021-11-12 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I debattartikeln i SN den 4 november 2021 skrev företrädare för Järnbruksklubben och Unionen SSAB om att jobben äventyras på SSAB om man inte får el snart. När arbetstillfällen väger tungt så är det förvånande att SSAB inte har tagit ett helhetsgrepp som blir långsiktigt hållbart. Både SSAB och Vattenfall måste även kunna beakta andra behov om vi ska nå det hållbara samhället. 

Vi vill naturligtvis att jobben ska finnas kvar på SSAB även i framtiden. Men – vi vill också att jobben ska finnas kvar inom landsbygdens näringar och ge dessa en likvärdig möjlighet att utvecklas som verksamheten på SSAB. 

Vi har tagit helhetsgreppet och har helhetslösningen som gagnar alla, även den växande besöksnäringen som inte kan leva med luftledningar. Det är den stora viktiga skillnaden mellan SSAB, Vattenfall och oss. 

Vi ställer också upp på att rädda klimatet. Skillnaden är att vi gör det smartare med modern teknik, som mark- eller sjökabel är. En teknik som är nutid på många ställen i världen men som anmärkningsvärt nog är mer av en framtid i Sverige. En teknik som inte är mer komplicerad än luftledning. Det är därför hög tid att införa denna moderna teknik för att befinna sig i samklang med samhällsutvecklingen i övrigt.

Om SSAB från början valt att se till helheten så att stålet blir klimatneutralt till 100% så hade det funnits bra med tid nu. 

Gör om och gör rätt. Vi hinner om ni vill.