Judarnas rätt att få existera

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet verkar stödja Hamas och ser dem som offer i konflikten. Skriver Annelie Danling Brash, Jonathan Brash. Bilden är från Gaza-city, maj 2021.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet verkar stödja Hamas och ser dem som offer i konflikten. Skriver Annelie Danling Brash, Jonathan Brash. Bilden är från Gaza-city, maj 2021.

Foto: Adel Hana

Insändare2021-06-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I valet i Syrien fick sittande diktator Al Assad 95 procent av rösterna. I inbördeskriget har cirka 500 000 människor mist livet och miljontals är på flykt. I den här konflikten hör man aldrig talas om folkmord, apartheid, fascism, etnisk rensning eller om bojkott. Det förekommer inte massiva protester runt om i Europa heller.

I konflikten mellan Hamas och Israel ses allting i ett annat ljus, trots att Hamas är klassat som en terrororganisation och har skjutit cirka 4000 raketer mot oskyldiga civila i Israel. Hamas deklarerar öppet att de inte vill ha Israel på kartan och att de aldrig någonsin erkänner Israel. Hur är det med demokrati, mänskliga rättigheter, HBTQ-frågor, skolor, jämställdhet, hedersrelaterat våld under Hamas styre i Gaza?

Var kommer pengarna ifrån till alla raketer, vem finansierar Hamas, vad prioriterar man? Det som förvånar mest är att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet verkar stödja Hamas och ser dem som offer i konflikten. Det är fortfarande Israel som alltid gör fel och ska kritiseras utan urskiljning. Då man tittar närmare på konflikten, Hamas deklaration mot Israel samt det demokratiska perspektivet i Gaza så blir man otroligt förvånad över detta ställningstagande.

 Vi ser antisemitismen öka i Europa, hör och ser hur judar blir förföljda, hotade och hatade just för att de är judar eller enbart för att de är judar. Vi hör slagorden eka, ändå är det väldigt tyst i massmedia samt opinion. Handlar allt detta om just antisemitism och judarnas rätt att överhuvudtaget få existera? Vi kan tyvärr inte se det på något annat sätt och vi skäms.