Behöver vi ett mer övervakat samhälle?

Vittraskolan är en av de skolor i Nyköping som brunnit de senaste åren. Arkivbild

Vittraskolan är en av de skolor i Nyköping som brunnit de senaste åren. Arkivbild

Foto: Andreas Lindström

Insändare2024-09-03 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, tyvärr. Sedan februari 2020 har tre skolor eller förskolor i Nyköpings kommun totalförstörts i bränder. Åtminstone två av dessa bränder misstänks vara anlagda. Det har även rapporterats in flertalet tillbud där bränder har anlagts intill skolors fasader. En skolbrand blir ofta dyr för samhället på grund av ersättningslokaler, förlorat värde i byggnader och förstörda inventarier. Även brinnande sopkärl/container är något som räddningstjänsten ofta larmas till, då ofta vid skolor och förskolor. Står sopkärl för nära fasaden kan det lätt bli spridning till byggnaden.

Faktum är att Sverige enligt en studie från 2020 ligger högst i Norden, och högt även ur ett globalt perspektiv, i antal skolbränder per invånare. Skadegörelse, klotter och anlagda bränder på skolorna i kommunen hör inte till ovanligheterna. Utanför skoltid används skolgården till att använda lustgas, kasta fimpar, dricka alkohol, störa och bråka. Det krävs ett utökat förebyggande arbete och möjlighet att säkra bevis.

För att underlätta polisens arbete efter en brand och skadegörelse bör fasader och entré på skolor/förskolor kameraövervakas. Därför lade Sverigedemokraterna redan för ett år sedan ett förslag (motion) om att Nyköpings skolor och förskolor ska utrustas med kameraövervakning mot fasader och entréer. Det förslaget bör nu besvaras inom en månad av kommunens styre och anställda tjänstemän. Kopparstölden på Omega, som har pågått ett tag under sommaren utan att någon märkt det är en i raden av exempel på brott som hade försvårats rejält om det funnits övervakningskameror.

Har vi råd att lägga skattemedel på reparationer, uppbyggnad av nya skolor och klottersanering? Vill vi det? Svaret är enkelt. Nej, det vill vi inte och det kostar stora belopp varje år.