"Kan man annonsera om vad som helst"

Insändare2023-10-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kan man annonsera om vad som helst i en dagstidning/ nyhetstidning? Behöver det vara nån sanning i annonsen eller delvis sanning?

Jag menar inte Södermanlands Nyheter. Detta gäller en av dom stora nyhetstidningarna i Sverige. Kan vem som helst sätta ut en annons? Behöver man inte som tidnings ansvarig kolla upp om det är sanningsenligt? Jag menar då att den som vill ha in annonsen är trovärdig.

Är det skillnad att sätta in en annons eller att skriva ett reportage? Jag vet av egen erfarenhet att det som skrivs ska vara trovärdigt. Att reporter kollar upp och tar kontakter med den eller dom som berörs, för att få en tillförlitlig bild från båda sidor. Jag kan förstå att man kontaktar den större tidningen än den lokala tidningen. För att få större spridning i landet. Trovärdigheten gäller väl varje fall. Har den lokala tidningen större ansvar att annonsen är sanningsenlig och inte vilseleder. Som kund eller läsare är jag bara intresserad av sanningen. Det ska inte finnas några funderingar eller frågetecken angående annonsens sanningshalt. Vem gynnas av annonsen egentligen? Varför går man ut med den?