Kan mat baserad på våld mot djur få en att må bra?

Det finns mycket växtbaserad mat som innehåller protein, framhåller insändarskribenten.

Det finns mycket växtbaserad mat som innehåller protein, framhåller insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-11-08 07:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Mona Ledins replik på min insändare “Kött är mord” 31/10

Hej Moa Ledin, tack för att du tog dig tid att svara på min insändare om att “kött är mord”. Vi får lära oss att äta det som serverades, men kan som vuxna undvika det man inte gillade som barn. Kål och svamp är mina föräldrars favoriter, men är något jag inte äter idag, trots att det är veganskt. 

Det finns så mycket växtbaserad mat, massor med substitut till kött som smakar likadant och innehåller protein i olika mängder, så en majoritet skulle kunna bli djurvänliga utan större svårigheter, men lättjan väger tyngre än empatin. Men visst, andra kan ha det svårare att ändra mönster. Mat är trauma för många, men kan mat baserad på våld mot djur få en att må bra?

Veganism är ett moraliskt ställningstagande, djurs kroppar är inte till för oss att utnyttja eller döda, det som sker mot andra arter är en orättvisa som ska upphöra. Väljer man att betala för att individer ska berövas livet, för en måltid, kan handlingen inte skönmålas eller förminskas för att de som bidrar till det hemska inte gillar klangen i ordet. Vill man inte djuren väl, måste man kunna stå för vad man är delaktig i, anser jag.