Kan vi lita på Sverigedemokraterna i Oxelösund?

"Att SD:s partiledare Jimmie Åkesson offentligt försvarar metoden med fejkade konton och i stället anklagar fri media visar SD:s extrema hållning som politiskt parti" skriver Linus Fogel (S). Arkivbild

"Att SD:s partiledare Jimmie Åkesson offentligt försvarar metoden med fejkade konton och i stället anklagar fri media visar SD:s extrema hållning som politiskt parti" skriver Linus Fogel (S). Arkivbild

Foto: Peter Alexis

Insändare2024-05-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

TV4:s avslöjande om SD:s trollfabriker är allvarligt. Granskningen visade att SD använder fejkade konton på internet för att sprida vilseledande information, hot och hat – samt därtill försöker manipulera och vilseleda det svenska folket.

Under de första månaderna på året nådde SD:s trollfabriker 27 miljoner visningar. Syftet är uppenbart, att skapa splittring och påverka väljarnas inställning till olika frågor i val. Problemet är allvarligt eftersom SD har tjänstemän i Regeringskansliet. Statsminister Ulf Kristersson (M) tar försiktigt avstånd. Ännu tydligare är Ebba Busch (KD) och Johan Pehrsson (L). De menar att dessa metoder absolut inte hör hemma i svensk demokrati. Med de tvivlar de inte på i sitt samarbete genom Tidö-avtalet med SD utan låter det få fortsätta.

I Oxelösund är SD med och styr kommunen tillsammans med M, KD och L – vilket är unikt i Sörmland. Vad säger partierna lokalt med kommunalrådet Dag Bergentoft (M) i spetsen? Jag lyfte frågan på kommunfullmäktige den 15 maj om att det borde säkerställas att SD i Oxelösund inte bedriver liknande fejkade konton eller att det förekommer från nationellt håll att SD vilseleder och manipulerar väljare lokalt. Det bör även säkerställas att SD i Oxelösund inte använder delar av sitt partistöd lokalt för att finansiera trollfabriker på nationell nivå.

Svaret jag får av Dag Bergentoft (M) är att han har full tillit till sina vänner i SD och tänker inte initiera någon granskning. KD:s och L:s gruppledare valde att inte svara på denna fråga samtidigt som SD:s gruppledare satt tyst och dementerade inte. För mig och Socialdemokraterna är Dag Bergentofts (M) svar och de övriga partiernas tystnad allvarligt. Vår demokrati är värd att granskas och försvaras.