Kasta inte bort våra investeringar

Vi firade tre studenter som kom som ensamkommande hösten 2015. Nu är Sverige en elektriker, en undersköterska och en tekniker rikare. Skriver Karolina Danielsson.

Vi firade tre studenter som kom som ensamkommande hösten 2015. Nu är Sverige en elektriker, en undersköterska och en tekniker rikare. Skriver Karolina Danielsson.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-06-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tänker på vilken fantastisk dag det var i fredags, så fin och även symboltyngd på många sätt. Vi firade tre studenter som kom som ensamkommande hösten 2015. Nu är Sverige en elektriker, en undersköterska och en tekniker rikare.

Jag tänker också på varför denna bild så sällan lyfts i stormedia? En verkligt sann bild av väldigt lyckad integration. Integration som annars är så populärt att lyfta. Dessa tre studenter är omgivna av ett nätverk av minst fyra "gammelsvenska" släkter som förgrenar sig ut i vänners familjer, lärare, klasskompisar och numera även arbetskamrater, som alla känner dem väl och gillar dem skarpt. Det är fantastiskt att bevittna hur gott samhället kan göra när vi hjälps åt och drar åt samma håll. Nu har vi tre duktiga fina unga vuxna som är redo bidra till den gemensamma välfärden. Bara efter 5 år! Men om detta lyckade integrationsprojekt talar sällan media. Varför är denna stöttande gemenskap, som är samhällets verkliga styrka, inte intressant att lyfta?

Jag önskar hela Sverige nu äntligen kunde inse vilka resurser dessa unga utgör och dessutom hjälpa alla dem som kommit så obarmhärtigt i kläm genom den nya så kallade tillfällig lagen och som sedan ytterligare en gång kom i kläm med nya gymnasielagen. Lös frågan en gång för alla och låt de som kom ensamkommande innan den förra lagen trädde i kraft i juli 2016 få amnesti. Sluta krångla med små ändringar hit och dit som bara skapar mer byråkrati, onödiga kostnader, och nya ännu grymmare gränsdragningar.

PS. Och Centern - rösta nu trots allt JA! till förslagen om lättnader den 9/6!