KD, angrip verkliga skälet till höga elpriserna

"Att kärnkraftsnedläggningen ensamt skulle vara skälet till de rusande elpriserna är ju dessutom inte sant" skrier insändarskribenten. Arkivfoto

"Att kärnkraftsnedläggningen ensamt skulle vara skälet till de rusande elpriserna är ju dessutom inte sant" skrier insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-03-08 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KD i Sörmland berömmer sig själva och regeringen – insändare i SN, 28 feb – för att det utlovade högkonsumtionsskyddet nu kommer till Sörmland. Samtidigt läggs skulden för rusande elpriser på det ”misskötta energisystemet”.

Påståendena haltar. Energiöverenskommelsen från 2016, där KD ingick, godkände stängningen av två kärnkraftsreaktorer i vardera Oskarshamn och Ringhals. Att KD lämnade överenskommelsen i slutet av 2019 fritar inte från historiskt ansvar. Att kärnkraftsnedläggningen ensamt skulle vara skälet till de rusande elpriserna är ju dessutom inte sant. Det motsägs också av det faktum att vi inte har elbrist, utan exporterar mest el i hela Europa.

En majoritet bedömare menar istället att den stora boven är den absurda elprismodell, där vårt inhemska elpris sätts utifrån dyr exporterad el, inte utifrån produktionskostnad. Putins anfallskrig driver upp priset, visst, men prismodellen sätter likväl ramarna.

Den uppkomna situationen med rusande elpriser förkastas av såväl EU-kommissionens ordförande, som Europeiska rådet, och man har antagit en krisförordning som skulle börja gälla i december. Allt för att lindra situationen för hushåll och företag inom EU. Varför regeringen och KD då vägrar att diskutera en förändrad elprismodell är obegripligt! Och varför implementeras inte rådets krisförordning, som är tvingande? Regeringens budskap, att det inte varit möjligt att införa förordningen till stadgade 1 december, motsägs av såväl erfarna jurister som statsvetare.

Bästa KD-företrädare! Gläds gärna åt att elstödet äntligen betalas ut, men sluta slå er för bröstet. Avkräv istället införande av en tvåprismodell och implementering av krisförordningen av er energiminister!