KD: Bygg kärnkraftverk i Sörmland

Insändare2023-09-01 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att klara klimatomställningen och för att långsiktigt kunna säkra tillgången på el samt långsiktigt kunna sänka priserna på el. Ny kärnkraft leder till minskade utsläpp! Elektrifieringen är helt central för att industrin och transportsektorn ska kunna ställa om.

Mycket glädjande att marknadsaktörer nu börjar visa intresse att bygga den nya kärnkraften. Med anledning av pressmeddelande från KNXT 24 augusti: Vill vi önska Kärnfull next (KNXT) lycka till med sina planer att bygga små modulära reaktorer (SMR) utanför Nyköping inom Studsvikområdet.

Hoppas att förstudien som skall vara klar i december visar på goda förutsättningar och att projektet därefter kan gå vidare. Spännande att detta också kan innebära att Studsvik blir en samarbetspartner. Sörmland skulle bidra med ny planerbar fossilfri elproduktion som behövs för Sveriges miljöomställning samt samla mycket stor kompetens inom kärnkraftsutveckling med Studsvik och KNXT i Nyköping samt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) i Katrineholm.