KD: "Vi är redo att avskaffa oss själva"

Ebba Busch och hennes partikollega Joha Frondelius har undertecknat insändaren där det står att "Kristdemokraternas regionpolitiker går dock till val på att avskaffa sig själva".

Ebba Busch och hennes partikollega Joha Frondelius har undertecknat insändaren där det står att "Kristdemokraternas regionpolitiker går dock till val på att avskaffa sig själva".

Foto: Janerik Henriksson / TT

Insändare2022-09-05 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Köerna till vården har slagit alla tidigare rekord under mandatperioden. Det får enorma konsekvenser för både patienter och personal. Det handlar om canceroperationer som ställs in. Det handlar om barn som förlorat lusten att leva men ändå inte får tid hos BUP. Och för vårdpersonalen handlar det om att dagligen kämpa mot känslan att inte räcka till trots att man tar i till bristningsgränsen.

Men det behöver inte vara så här. Och det ska inte vara så här. Sverige har en urgammal vårdorganisation med 21 olika regioner/landsting som fungerade på artonhundratalet men som inte längre bär frukt. Vi kristdemokrater går till val på att ersätta detta sjukvårdspussel med en modern vård för hela landet.

Våra grannländer har redan genomfört vårt förslag. Coronakommissionen pekade på precis samma brister som vi varnat för i åratal. Det handlar alltså inte om något halvfärdigt experiment. Norge har gjort det, Danmark har gjort det. De hade samma typ av problem som vi har, men de tog mod till sig, tänkte nytt och byggde om. I höstens val kan Sverige äntligen få en regering som renoverar vården, istället för att bara måla över fasadsprickorna.

Det finns över 5 000 regionpolitiker i Sverige. Kristdemokraternas regionpolitiker går dock till val på att avskaffa sig själva. Vi sätter patienterna och personalen framför politiken. Vi är redo att genomföra århundradets vårdreform.