Svar på repliken "Min forskning handlar inte om åsikter" publicerad 22/11.
Hansson hävdar, att hans forskning, som ligger till grund för boken – vilken har åberopats av många kritiker mot politiska partiers närvaro i kyrkovalen – inte handlar om åsikter.
Samtidigt förringar han kyrkomötets läronämnds roll – den roll som samtliga biskopar enskild och kollektivt har genom denna instans – för Svenska kyrkan. Med flera exempel visar jag att kyrkans ansikte utåt i gudstjänster, mässor och på annat sätt är rakt igenom kristet och inte politiskt propagandistiskt. Kyrkomötets beslut rör alltså huvudsakligen ekonomiska, indelnings- och andra organisatoriska och administrativa frågor. Predikstolarna har aldrig varit, är inte och skall givetvis inte vara politiska tribuner.
Det är förklarligt att Hansson även förringar sin egen ställning i den politiskt obundna grupp, POSK, som han tillhör och har uppdrag för. Den har inte påverkat hans forskningsresultat, betonar han i repliken.
Men det intressanta är tystnaden på min fråga, om han vill förbjuda politiska partier att ställa upp i demokratiska kyrkoval. Samtidigt påstår han i sin bok att de partipolitiskt obundna grupperna har vunnit mark. Sanningen är annars att två av dem, Frimodig Kyrka och Öppen kyrka, har förlorat mark.
Endast hans egen grupp har flyttat fram sina positioner, så att de förstnämndas minussiffror kompenserats. I hans egen tabell redovisas att partiernas framgångar från valet 2013 till det senaste, 2017, var hela sex procent till nuvarande 53.3 procent av samtliga röster, medan de obundna grupperna (alltså endast POSK) bara ökat med en (1) procent och därmed totalt stannar på 25, 9 procent. Alltså mindre än hälften av partiernas röster.
Att det är här skon skaver för Hansson är uppenbart; faktum är ju att han är en partipolitiskt obunden part i målet.