Klimatbonus till alla som tänker klimatsmart

Tänk om man kunde tjäna på att vara klimatsmart. Ja, rent av vinna ekonomiskt på att minska sina skadliga koldioxidutsläpp, skriver Matts Hjertqvist, Klimatsvaret.

Tänk om man kunde tjäna på att vara klimatsmart. Ja, rent av vinna ekonomiskt på att minska sina skadliga koldioxidutsläpp, skriver Matts Hjertqvist, Klimatsvaret.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2022-11-12 07:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk om man kunde tjäna på att vara klimatsmart. Ja, rent av vinna ekonomiskt på att minska sina skadliga koldioxidutsläpp. Det vore väl något, som alla skulle uppskatta. Ju mer man minskar sina utsläpp, desto mer tjänar man. Och den politiker, som för fram en sådan lösning, skulle få väljarnas uppskattning. Kanske vinna nästa val.

Tänk om alla medborgare fick en summa pengar, en klimatbonus varje månad, lika stor för alla. En klimatbonus som stiger från år till år.
Tänk om man finansierar denna bonus med en höjd avgift på bränslen i vägtrafiken. Då skulle de flesta bli vinnare. De flesta skulle nämligen få mera i plånboken varje månad än de betalar i höjda bränslepriser. Och de som åker kollektivt eller cyklar och går skulle tjäna riktigt bra.

Tänk om politiker och allmänhet visste att ett sådant förslag redan finns. Klimatrörelsen Klimatsvaret arbetar för att sprida förslaget, som kallas Avgift och Utdelning. Tänk om det infördes i Sverige. Då skulle utsläppen från vägtrafiken snabbt minska och vi skulle kanske till och med nå våra klimatmål.

Nu vet du att man kan tjäna på att vara klimatsmart. Berätta det för dina vänner och någon politiker du känner. Det blir spännande att se vilken av våra kloka politiker, som snabbast nappar på förslaget.