Klimatet är inte bara värme

Antarktis är land- och havsområdena kring Sydpolen.

Antarktis är land- och havsområdena kring Sydpolen.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Insändare2021-07-06 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antarktis havsis tillväxt är på klar uppgång. Vilket klart har noterats de senaste åren, jämfört med 2017. Det får man väl se som ett positivt tecken i "klimatkris-debatten", där det mest rapporteras om värme. En nyhet om kyla och ökande havsistillväxt vid Antarktis borde vara en mycket intressant "klimatnyhet" för både politiker, media och allmänheten.

Runt Antarktis växer varje vinter en stor havsis till, som till ytan blir större än den vid Arktis. Det betyder en utbredning av cirka 18.5 miljoner kvadratkilometer is. Vilken uppmäts i slutet av september.

Antarktis är en isolerad kontinent, täckt av en upp till 4.5 kilometer tjock inlandsis. Inlandsisen innehåller omkring 90 procent av all världens is och cirka 75 procent av jordens sötvattenreserver. Antarktis är större än Europa och nästan som två Australien till ytan. Efter att i år nått sin säsongsbetonade minimiutvidgning den 21 februari klättrade Antarktis havsisutvidgning snabbt och passerade den långsiktiga genomsnittliga dagliga omfattningen den 1 mars. Tillväxttakten var mycket snabb, mellan 25 februari och 8 mars, då expanderade den med över en miljon kvadratkilometer havsis. 

Detta är den snabbaste expansionen och nytt rekord för havsisens utökning, för den här tiden på året. Den orsakades av en snabb återfrysning av västra Amundsenhavet och östra Rosshavet.

NASA:s satellitbilder, sammanställda av National Snow and Ice Data Center (NSIDC) i USA, visar på en fortsatt god havsis-tillväxt, över den 30-åriga jämförelsemedianen, till dags datum. 

Det är ingen nyhet att kyla tar livet av betydligt fler människor än värme. Fast när man läser den journalistiska rapporteringen i media så verkar det vara helt tvärtom. Där rapporteras ensidigt om värme och vad den orsakar för elände. Vilket är illa. Fast vetenskapliga undersökningar, publicerade i The Lancet, påvisar att det i ett globalt perspektiv dör 17 personer av kyla för varje människa som dör av hetta.