Klimatet måste få högsta prioritet

Trots alarmerande temperaturrekord och klimatrelaterade händelser kommer inga kommentarer från regeringen, menar insändarskribenten.

Trots alarmerande temperaturrekord och klimatrelaterade händelser kommer inga kommentarer från regeringen, menar insändarskribenten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2024-08-16 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan maj ifjol har 13 månader haft högre temperaturer än vad som någonsin uppmätts tidigare motsvarande månader. Av dessa hade tolv månader temperaturer på mer än 1,5 grader över förindustriell tid. Som en följd har rekordhöga temperaturer uppmätts runt om i världen, katastrofala bränder uppstått i länder som USA och Kanada, medan torka och skyfall drabbat andra länder.

Trots dessa alarmerande temperaturrekord och klimatrelaterade händelser kommer inga kommentarer från regeringen, mycket mindre beslut om åtgärder för att minska de svenska utsläppen.

Sista juni lämnade Sverige den energi- och klimatplan som ska visa vilka åtgärder och insatser som kommer att genomföras för att klara klimatmålen i EU:s klimatlagstiftning. Analyser gjorda av innehållet i energi- och klimatplanen visar att Sverige, med vad som förs fram där, inte kommer att klara ett enda av klimatmålen i EU:s klimatlag! Som både opinionsundersökningar inför EU-valet och utfallet av valet visar, prioriterar medborgarna klimatfrågan högt.

Efter att snart halva mandatperioden har gått, har regeringen inte lyckats prestera någon plan med åtgärder som visar en vilja att Sverige ska bidra till att klara klimatmålen enligt åtagandena i Parisavtalet och alltså inte heller EU:s klimatmål.

En stark uppmaning är att klimatet får högsta prioritet nu i den kommande höstbudgeten. Nästa år måste åtgärder sättas in om det ska finnas någon möjlighet för Sverige att ta sin del av klimatomställningen.