Kommunal vill inte ha delade turer

Kommunal vill inte ha delade turer. Skriver Petra Lindqvist, ordförande Kommunal Nordost / Nyköping

Kommunal vill inte ha delade turer. Skriver Petra Lindqvist, ordförande Kommunal Nordost / Nyköping

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-02-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signatur "Undrande Maja" den 5/11.
Delade turer gör absolut inte vårdyrket attraktivare. Det har våra företrädare för Kommunal påtalat vid både samtal och samverkansträffar med arbetsgivaren, Nyköpings kommun. Vi har varit väldigt tydliga med att det här inte är bra och vi har inte på något sätt ändrat inställning till att delade turer skulle vara bra för personalen. 

Här är ett axplock av vad vi har framfört:
- Det ska inte förekomma delade turer, det är inte bra för medlemmarna
- Det ska inte förekomma onormalt långa pass om det inte finns särskilda anledningar
- Scheman ska läggas så att det finns goda möjligheter för återhämtning och ska läggas med hänsyn till familj/socialt liv.
- Pass ska inte förläggas för många dagar i sträck då det försämrar möjligheterna till återhämtning.

Kommunal är en medlemsdriven förening som styrs av medlemmarnas åsikter och vilja. Det har inte undgått någon att merparten av medlemmarna tycker att det här är uselt. Vi har fackliga företrädare som också påverkas med exakt samma schemaförsämringar. Kommunal kommer att fortsätta att driva frågan att ta bort delade turer för det är helt enkelt inget som majoriteten av medlemmarna vill ha och vi kan inte stå bakom försämringar.

Det är arbetsgivaren som lägger scheman, det ligger helt i deras rätt att leda och fördela arbetet. Det är kort sagt arbetsgivaren som vill att ni ska ha det så här, eller åtminstone deras plåsterlösning. Kommunals mål är att det ska finnas ett hållbart arbetsliv med heltid som norm. Nyköpings kommun har valt andra vägar.