Kommunalråden: "Arbetsplats fri från kränkningar"

 Kommunalråden Urban Granström (S) och Ahmad Eid (M) står bakom insändaren. Arkivbild

Kommunalråden Urban Granström (S) och Ahmad Eid (M) står bakom insändaren. Arkivbild

Foto: Jens Alvin

Insändare2024-10-18 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyköpings kommun ska vara en arbetsplats fri från kränkningar och ha medarbetare som känner sig lyssnade på och respekterade. Det är en grundregel.

Med den nya rutinen för kränkande särbehandling är vår tro och förhoppning att antalet personer som känner sig felbehandlade kommer att minska. Även om anmälningarna kanske till en början kommer att öka så ökar även förmågan att påverka arbetsplatsen i rätt riktning, när anmälningar tas om hand snabbare och tydligare rutiner finns för vem som ska göra vad.

Bland det viktigare är också hur samtal förs om vad som är okej beteende. Det är avgörande att både medarbetare och chefer lyssnar, respekterar och säger ifrån. Debatten som startade under #metoo behöver fortsätta. Det är den utsatta som avgör vad som upplevs som en kränkning, inte den som utsatt någon.

Vi kan aldrig lova att kränkningar inte kommer att hända igen. Det vore bedrägligt. Men vi kan lova att förutsättningarna för att Nyköpings kommun är en arbetsplats fri från kränkningar nu är ännu bättre.