Kommunen bryr sig inte om den egna skolan

Insändare2017-02-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SkolaDet är bra att de problem som Nyköpings gymnasium har uppmärksammas. Men efter att ha läst SN:s artikel i fredags ser jag att en del enkla fakta, som förklarar varför ­resultaten faller, saknas. Bilden behöver kompletteras.

För det första har snitt­betygen för de elever som ­söker TILL Tessinskolan efter nian fallit snabbare än Tessins resultat. För det andra har antalet elever med annat hemspråk än svenska ökat från 8 procent för fem år sedan till 20 procent i dag. För det tredje har andelen elever som av andra orsaker behöver extra stöd och hjälp ökat. För det fjärde har läsförmågan fallit hos de elever som söker till de teoretiska programmen. Samtidigt har resurser för att möta de ökande behoven uteblivit helt. Kommunens intresse för den egna skolan kan helt enkelt inte tolkas som särskilt stort. Inte hjälper det heller att, som Jan Bonnier påpekar, ­skolans ledning byts ut med täta mellanrum.

Gunilla Andersson pekar på ”Betygslyftet”. Men betygen går inte upp för att vi lärare sitter och pratar med varandra - de går upp om eleverna får den hjälp de behöver. Gunilla ­Andersson menar vidare att man ska sitta ner och diskutera för att lösa problemen. Det, kan jag berätta, behövs inte. Vi vet vad som behöver göras och har vetat länge. För fyra år sedan beställde kommunstyrelsen en utredning av Linköpings universitet – de slutsatser man drog då gäller än i dag.

Vi behöver bättre vägledning inför gymnasievalet. Avskyr man att läsa bör man kanske inte söka till ett program som går ut på att läsa. Vidare saknas tid och resurser. Elevgrupperna är för stora och för heterogena. Eleverna önskade då, och önskar nu, mer tid och hjälp från sina lärare. Alltså rimligt stora klasser och möjlighet att anpassa undervisningen ­efter behoven. Och det, Gunilla ­Andersson, det är inget man kan sitta i ett möte och diskutera fram.

Det som saknas är inte ­kunskap om varför betygen ­faller – det som saknas är den politiska viljan att göra något åt det!

Johan Holm lärare vid Tessinskolan