Kommunens avtal med Mathem missgynnar lokala handlare

Insändarskribenten uppmanar kommunpolitikerna att tänka om när det gäller matleveranserna. Arkivfoto

Insändarskribenten uppmanar kommunpolitikerna att tänka om när det gäller matleveranserna. Arkivfoto

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2023-05-05 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mycket har sagts och skrivits – inte minst i SN – om avtalet som kommunen (Nyköpings kommun) gjorde med Mathem, som – vad jag förstår – innebär att personer som har behov av hjälp med sina matinköp nu inte själva kan välja var och när de handlar. Det har skrivits mycket utifrån den boendes perspektiv och jag tror också miljöaspekten har nämnts; att maten körs många mil innan den når den boende.

Men ett perspektiv som jag inte sett så mycket av är handlarnas perspektiv. Förutom handlarna i centralorten (Nyköping) så finns det små, lokala handlare på många orter. Vi har en liten, utomordentlig handlare i Nävekvarn; Brådhes, som naturligtvis kämpar för att kunna finnas kvar. Det finns också lokala handlare i Stigtomta, Tystberga, Vrena, Jönåker och säkert fler på andra orter i kommunen. Hur rimmar kommunens avtal med Mathem, med devisen att ”hela Sverige ska leva”?

När avtalet skrevs satt Centern med som styrande i kommunen och som gammal centerpartist har jag för mig att framför allt C alltid arbetat för landsbygdens bästa… eller? Förutom att en person – som nu råkar ha blivit äldre och/eller inte klarar sina matinköp själv, inte längre kan/får ta egna beslut om var hen vill göra sina matinköp, så motarbetar alltså Nyköpings kommun landsbygdsbutikerna och därmed en levande landsbygd. Alla butiker blir ju drabbade av att tappa en kundkrets, men jag tror att det särskilt drabbar de små butikerna. Jag tror dessutom att flera småbutiker skulle vara intresserade av att köra ut varor till de konsumenter som inte kan komma och handla själva. Har de blivit tillfrågade om detta?

Jag har sett på kommunens hemsida att en uppföljning har gjorts genom intervju av 14 (!) kunder, samt att en ny upphandling ska ske 2023. Vid en sådan upphandling, spelar verkligen Mathem och Brådhes på samma planhalva? Kan man ställa samma krav på en liten butik som på Mathem? Och, hör verkligen stordrift och landsbygd ihop? Det känns till och med lite omodernt att göra den här typen av upphandlingar när man idag talar om miljö, småskalighet och närodlat.

Kommunpolitiker; Tänk om! Framför allt är jag mycket besviken på hur C kunde låta detta ske. Om syftet med avtalet är att förenkla för hemtjänstens personal, så bör det ställas mot: Den boendes valfrihet och ekonomi, miljöaspekten samt vilken påverkan avtalet har på lokala handlare och livet på landsbygden.