Kommunens sommarjobbare behöver bra handledare

Insändare 26 mars 2023 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bra att styret fortsätter satsningen på feriepraktik men än mer behövs. Kommunen behöver ta sitt ansvar och erbjuda fler platser samtidigt som rätt förutsättningar ges för att klara uppdraget.

Satsningen som påbörjades av det förra styret är viktig för många av våra ungdomar. Det ger en första punkt på ett CV som i framtiden ska leda till jobb. Det ger chansen för ungdomar med föräldrar som saknar ett nätverk att få ett sommarjobb. Det ger förhoppningsvis ungdomarna erfarenheter som leder till drömmar om ett yrke i framtiden.

Det är även en möjlighet för vår kommun att visa vad man går för som arbetsgivare. Dagens kompetensbrist påverkar kommunen negativt och det är utmanande att hitta personal för mer eller mindre alla arbetsgivare. Nyköpings kommun är inget undantag.

Feriepraktiken ger arbetsgivaren Nyköpings kommun möjlighet att arbeta med sin långsiktiga kompetensförsörjning. Genom att öppna upp sin verksamhet för ungdomarna kanske fler kommer att söka jobb som sommarvikarier inom äldreomsorgen redan nästa år? Bland de som får vara en del av tekniska divisionens arbete kanske några bestämmer sig för att utbilda sig till ett av deras yrken? Det är helt enkelt ett bra skyltfönster för den generation som inte är allt för många år bort från arbetsmarknaden.

Då räcker det inte att knappt 40 procent av arbetsställena förra året var i kommunens verksamhet. 

Därför yrkade Centerpartiet i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden att skjuta till extra medel till styrets förslag. Vi ser gärna att det används till handledning eller insatser som leder till att kommunen erbjuder fler platser till våra ungdomar.

Tyvärr röstade det nya styret ned förslaget. Vi hoppas att de ändå väljer att skjuta till resurser som leder till att kommunen tar ett större ansvar. Det vinner både våra ungdomar och kommunen som arbetsgivare på!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa