Eftersom det påstås att nivån på debatten om skolan måste höjas kommer här några konkreta förslag från mig:
1.Undanta hela kommuner och inte enstaka bostadsområden i den reviderade Ebo-lagen. Med den ändring som träder i kraft den 1 juli i år, kan asylsökande som bosätter sig i ett område med sociala och ekonomiska utmaningar förlora sin rätt till dagersättning. 32 kommuner har fått peka ut områden, varav Nyköping är en. Det är en bra början, däremot behöver kommuner som tagit ett stort ansvar för integrationen kunna få dispens, inte enbart för utpekade bostadsområden. Välbärgade kommunerna måste ta ett större ansvar för en lyckad integration, fungerar inte moroten måste piskan fram.
2.Öppenhet och transparens ska alltid eftersträvas i verksamhet som bedrivs med skattepengar. Nu är det upp till utbildningsminister Anna Ekström att snarast föreslå en lösning på frågan om insynen i friskolornas statistik. Seriösa aktörer, som vi hoppas att alla är har inget att förlora med en ökad öppenhet.
3.Gör skolvalet obligatoriskt för alla vårdnadshavare och elever, det ska vara lätt att välja till och välja bort. Regler för urvalsgrunder av elever förtydligas i det obligatoriska skolvalet.
Slutligen, låt oss invänta resultat av remissrundan från den statliga utredningen ”En mer likvärdig skola – minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning”. Den kommer nog ligga till grund för förändring av systemfelen, men låt oss inte glömma bort de vardagliga och upplevelsebaserade erfarenheter vi inom skolvärlden bär med oss, från såväl fristående som kommunala skolor.