Kontantlöst samhälle är sårbart

Vad händer vid ett IT-angrepp som slår ut möjligheten att ta ut kontanter. Vad gör våra banker då som helt slutat med kontanthantering? undrar signaturen "Ego".

Vad händer vid ett IT-angrepp som slår ut möjligheten att ta ut kontanter. Vad gör våra banker då som helt slutat med kontanthantering? undrar signaturen "Ego".

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-03-29 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag såg, för ett par dagar sedan, en rubrik att Sverige ligger i topp när det gäller det kontantlösa samhället. Vi vet att det idag finns många näringsidkare som nobbar kontanter. Vi vet också att en större varuhuskedja inom livsmedel för en tid sedan drabbades av IT-problem, eller eventuell var det "sabotage"?

I Nyköping, för några dagar sedan, var det tomt i bankomaterna. Det gick helt enkelt inte att få ut några kontanter. Orsaken till varför samhället blivit alltmer kontantlöst, vet vi sedan många år tillbaka. Betalningarna sker via dator och mobil och få pappersfakturor skickas ut från företagen. Själv utnyttjar jag autogiro i stor utsträckning samt tar emot och betalar via e-faktura.

Det som är intressant för mig och kanske andra, är vad som händer vid ett IT-angrepp som slår ut möjligheten att ta ut kontanter. Vad gör våra banker då som helt slutat med kontanthantering? Hur får vi ut våra slantar?

Om autogiro slås ut, vad händer då i detta betalsystem? Hur kommer de olika faktureringsföretagen att agera då det inte går att betala fakturorna? Nu finns ju förhoppningen att detta inte kommer att ske men sårbarheten är påtaglig.