Replik på debattartikeln med rubriken: Välj svenskt kött – en julklapp till landsbygd och bönder.
Debattartikeln är ett typexempel på den diskrepans som existerar mellan Sveriges strävan efter höga standarder för djurskydd och den faktiska verkligheten på många djurgårdar. Det är även en skam för Sverige att självaste landsbygdsministern forsätter motarbeta vad bland annat NNR (de nya nordiska näringsrekommendationerna) förespråkat sen 20 juni förra året!
Trots ambitionerna om god djurvård visar rapporter och undersökningar att ickemänskliga djur hålls under oacceptabla förhållanden även i anläggningar som anses vara högvårdsanläggningar. Exempelvis grisar lever i trångboddhet, stress och ohälsosamma miljöer, där användningen av antibiotika ofta behandlar symptom istället för grundorsaker.
Dessutom stämmer inte påståenden om att svensk köttproduktion har låg klimatpåverkan med tanke på att djurjordbruk generellt bidrar avsevärt till växthusgasutsläpp. Främjandet av växtbaserad matproduktion och konsumtion gynnar djurens välfärd/inneboende egenvärde samt miljömässigt hållbarhet,
Så stöd absolut svenskt, men inte animaliska produkter (för att minska exploatering av djur både nationellt och globalt samt förhindra planetens undergång…)