Koranbränningarna skapar splittring och sprider hat

Den politiska fokusen kring koranbränningarna ska riktas mot Sverigedemokraterna, inte mot Vänsterpartiet eller Miljöpartiet, skriver insändarskribenten. Arkivbild

Den politiska fokusen kring koranbränningarna ska riktas mot Sverigedemokraterna, inte mot Vänsterpartiet eller Miljöpartiet, skriver insändarskribenten. Arkivbild

Foto: SvD/TT

Insändare2023-07-07 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 4 juli skriver insändarskribenten ”Ego” i SN att det är Vänsterpartiet och Miljöpartiet som ligger bakom koranbränningarna. Man häpnar över påståendet.

Enligt ”Ego” ska motivet vara att V och Mp på så sätt vill förhindra att Sverige blir medlem i Nato. Det framstår som om ”Ego” gått vilse i den politiska djungeln? Denna irrgång skulle kunna förklaras med för lång vistelse i den heta sommarsolen.

Det råder inget tvivel om att de som eldat koranen är stora motståndare till islam. En är välkänd högerextremist, den andre är Irakkritiker, på grund av vad han fått utstå innan han flydde till Sverige. Ingen av dessa har bränt koranen för att stoppa Sveriges inträde i Nato.

Deras syfte är, med stöd av yttrandefriheten, att skapa splittring och hat mot muslimer. I den delen har de varit lyckosamma. För motreaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Att sedan den muslimska världen, med Erdoğan i spetsen, använder handlingarna som ett vapen för att neka Sverige inträde i Nato är en bieffekt. Jag är inte övertygad om att den konsekvensen funnits som en tanke i koranbrännarnas huvuden.

Möjligtvis kan någon politiker som ogillar Nato, se positivt på att medlemsprocessen försvåras. Men att utifrån detta dra slutsatsen att två svenska riksdagspartier skulle ligga bakom koranbränningarna är milt uttryckt sanslöst.

Det enda parti som driver på denna galenskap är Sverigedemokraterna. De har genom ledande riksdagsledamöter uppmanat till att fler koraner ska brännas. Det är det mest oroande, allvarliga och destruktiva i den rådande situationen. Ska strålkastarna riktas mot något svenskt parti i den här frågan så är det mot Sverigedemokraterna.