Krisen i Àldreomsorgen Àr systemhotande

Det grundlÀggande problemet Àr att Àldreomsorgen Àr kroniskt underbemannad, skriver representanter för Kommunal.

Det grundlÀggande problemet Àr att Àldreomsorgen Àr kroniskt underbemannad, skriver representanter för Kommunal.

Foto: Gorm Kallestad

InsÀndare2023-02-11 07:31
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att arbeta inom Ă€ldreomsorgen Ă€r bĂ„de meningsfullt och roligt – nĂ€r förutsĂ€ttningarna finns. Det gör de inte idag. Sveriges undersköterskor och vĂ„rdbitrĂ€den vittnar i stĂ€llet om en stĂ€ndig stress och tidspress som tar bort arbetsglĂ€djen och ökar risken för omfattande hĂ€lsoproblem. Krisen i Ă€ldreomsorgen Ă€r inget framtida hot – den Ă€r hĂ€r och nu – den Ă€r systemhotande. 

Det grundlĂ€ggande problemet Ă€r att Ă€ldreomsorgen Ă€r kroniskt underbemannad – och man ser ingen ljusning. Erfarna undersköterskor som i grunden Ă€lskar sitt jobb vĂ€ljer att sĂ€ga upp sig. Man orkar inte lĂ€ngre ta ansvar för politikernas nonchalans – för det Ă€r precis vad det handlar om nĂ€r Ă€ldreomsorgen gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng anvĂ€nds som budgetregulator. 

Det mĂ„ste bli slut pĂ„ att acceptera en Ă€ldreomsorg som bygger pĂ„ att personalen jobbar slut pĂ„ sig sjĂ€lva. Det mĂ„ste vara slut pĂ„ att medlemmarna i Kommunal förvĂ€ntas ta ett extremt, individuellt ansvar för att Ă€ldre i behov av omsorg inte ska komma i klĂ€m. 
HĂ€r i Sörmland och i hela Sverige borde politiker och arbetsgivare nu jobba stenhĂ„rt för att se till att vĂ€lfĂ€rdens arbetare fĂ„r fler kollegor – och Ă„terfĂ„r glĂ€djen i jobbet inom Ă€ldreomsorgen. Det Ă€r ju en sĂ„ uppenbar win-win: med bĂ€ttre arbetsvillkor för personalen höjs kvaliteten och tryggheten för de Ă€ldre. Och med bĂ€ttre villkor kommer fler att söka sig till – och Ă„tervĂ€nda till – Ă€ldreomsorgen. Det Ă€r helt enkelt en vinst för hela den svenska vĂ€lfĂ€rden. 

Vi i Kommunal ger nu ansvariga politiker i Sörmland tre saker att fokusera pÄ om ni vill visa personalen respekt för deras insatser och yrkesskicklighet och fÄ dem att stanna i yrket.

  • Avskaffa minutscheman. Det Ă€r faktiskt omöjligt att klocka pĂ„ minuten hur lĂ„ng tid det tar att utföra arbetsmoment hos en Ă€ldre person i behov av stöd. Det handlar om dagsformen. Idag Ă€r det personalen som tar smĂ€llen – lunchpauser och toalettbesök stryker pĂ„ foten.
  • Höj bemanningen – anstĂ€ll fler kollegor till medlemmarna i Kommunal. För att behĂ„lla nuvarande personal och kunna rekrytera nya mĂ„ste bemanningen öka. Arbetsgivarna kan börja med att erbjuda tillsvidareanstĂ€llningar till alla som tar studentexamen frĂ„n vĂ„rd och omsorgsprogrammet pĂ„ gymnasiet. 
  • Sluta anvĂ€nda Ă€ldreomsorgen som budgetregulator. Sluta överlĂ€mna ansvaret för kvaliteten i Ă€ldreomsorgen till de som gör jobbet. Det Ă€r ert ansvar att se till att resurser och arbetsuppgifter matchar varandra.

Det rÀcker nu. Medlemmarna i Kommunal ska inte ta politikernas ansvar. Höj bemanningen.