Kritik mot mataffär: "Ica vilseleder"

Insändarskribenten anser att alla led borde bjuda till för att hålla nere matpriserna. Arkivfoto

Insändarskribenten anser att alla led borde bjuda till för att hålla nere matpriserna. Arkivfoto

Foto: Nora Lorek/TT

Insändare2023-04-05 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Handlaren Mårten Tenne, Ica Maxi Nyköping, berättar inte hela sanningen om de ökade matpriserna. Ica centralt lämnar ett riktpris till handlarna. De lokala handlarna väljer därefter själva vilken prisprofil de ska ha för sin butik.

Enkelt uttryckt är det ett antal nivåer från billigast till dyrast. De flesta handlarna i Nyköpingsområdet har valt de högre profilnivåerna. Alltså dyrare för konsumenten och betydligt mer vinstgivande för handlaren. Det vore klädsamt om alla led ville bjuda till.

Replik från Mårten Tenne, Ica Maxi Nyköping: Stigande inflation och därmed ökade kostnader och priser gagnar ingen och framför allt inte matbutiker. Den sedan ett år försvagade kronan mot euro och dollar påverkar 11-15 procent. Kraftiga prisökningar på el och drivmedel påverkar lantbrukarnas kostnader, transportkostnaden, livsmedelsproducenterna och sedan alla butiker. Vilket tyvärr ger högre matpriser. Till detta kommer nu löneökningar och slopad rabatt på arbetsgivaravgift för unga.

Jag kan bara tala för mig och min butik och inte för de andra handlarna som du hänvisar till om att välja högre prisprofiler, för det stämmer inte för Maxi Nyköping. Mycket riktigt så får vi föreslagna priser inom Maxi, Supermarket, Nära och Kvantum för sig, men alla butiker är egna bolag och sätter i slutändan sina egna priser. Vi på Maxi Nyköping är trygga i våra val av låga prisprofiler för varje varugrupp. För att göra det enkelt och transparent så ligger alla våra priser öppet på vår hemsida och onlinehandel så du kan närsomhelst jämföra med andra Ica-butiker eller andra konkurrenter, gör gärna det. Jag hoppas precis som du att alla led bjuder till att vända inflationen men det börjar främst med elmarknad samt valuta på politisk nivå.