Kulturarv som riskerar att lämna Nyköping

Vad händer med samlingarna i Pelles Lusthus? Undrar 
Eva Andersson ordförande i Nyköpings hembygdsförening och Stadsvakten Nyköpings kulturarvsmuseum.

Vad händer med samlingarna i Pelles Lusthus? Undrar Eva Andersson ordförande i Nyköpings hembygdsförening och Stadsvakten Nyköpings kulturarvsmuseum.

Foto: Privat

Insändare2020-11-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pelles Lusthus är till salu och samlingarna riskerar att försvinna från Nyköping. I Pelles Lusthus gömmer sig en del av Nyköpings största samling av skyltar från början av 1900-talet. Skyltarna har suttit på handelsfastigheter i Nyköping och visar forna tiders affärs- verksamheter i Nyköping och där finns också en handelsbod där interiören och många föremålen är från Nyköping. Samlingarna är en ovärderlig kulturskatt som speglar Nyköpings handelshistoria. Skyltarna donerades till Pelle Nilsson av affärsinnehavare i Nyköping i syfte att ett bestående museum skulle visa denna kulturskatt för all framtid, avsikten var också att skyltarna med mera skulle stanna i Nyköping.

2002 invigdes Pelles Lusthus, i det som var Nyköpings gamla bultfabrik. Det har varit ett kulturhus där olika kulturevenemang blandats med hans egna handelsmuseum. Grundaren Pelle Nilsson var handelsman och känd profil i Nyköping. Han startade företaget Konservkompaniet och var mycket engagerad i kultur-, musik- och cirkuslivet i Nyköping. Pelle var styrelseledamot i Nyköpings hembygdsförening och var med vid bildandet 1977 han satt i styrelsen fram till sin död. Pelle värnade om Nyköpings handelshistoria som få andra. Efter hans bortgång donerade hans hustru hela samlingarna med handelsbod och skyltgalleri till köparen av Pelles Lusthus dåvarande ägare. 

Nu är Pelles Lusthus till salu och samlingen ingår inte i försäljningen.