Kulturlivet i Trosa församling är inte i förfall

För en tid sedan läste jag i SN’s nätupplaga att tre körsångare i Trosa förfärade sig över påståenden om att kulturlivet var i fara. Är det så illa? Skriver signaturen i "Kulturfarbror i Trosa".

För en tid sedan läste jag i SN’s nätupplaga att tre körsångare i Trosa förfärade sig över påståenden om att kulturlivet var i fara. Är det så illa? Skriver signaturen i "Kulturfarbror i Trosa".

Foto: Henrik Norling

Insändare2021-05-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan läste jag i SN’s nätupplaga att tre körsångare i Trosa förfärade sig över påståenden om att kulturlivet var i fara. Är det så illa?

Körerna i kyrkans regi ligger nere i Trosa, likväl som i övriga landet pga pandemirestriktionerna. Nej, riktigt sant är inte detta. Kantorn Sofia Hultman har startat upp enskild musikundervisning för barn och ungdomar. Jag hoppas detta kan fortsätta och utvecklas med orgelspel för ungdomar, kanske tillsammans med Kulturskolan, då all statistik talar för den stora brist som snart kommer bland kantorer.

Om organisten inte blivit sjuk kanske man hade kunnat komma igång med vuxenkörer, också enligt de modeller som tillämpats i dessa corona-tider runt om i landet. 

Trosa Kammarmusikförening har säkert intresse av att få ordna seriösa konserter i våra kyrkor. Likaså kanske Kammarkören skulle vara intresserad att tillsammans lägga ett program där aktiviteter inte krockar utan alla hjälps åt för att skapa ett rikt musikliv.
Jag ser därför med tillförsikt fram emot ett variationsrikt och levande musikliv i Trosa.

Jag ser med oro på framtiden över kyrkans ekonomi. Som besökare på konserter ser jag med förvåning att dessa är gratis! Ingenting är gratis, utan dessa betalas med kyrkomedlemmarnas avgifter. På en sommarkonsert i Trosa kanske hälften är mantalsskrivna i Trosa. En del av dessa är heller ej medlemmar i Svenska kyrkan. Så mer än hälften av de som sitter där och njuter, gör det på andras bekostnad. Är detta vettigt? Nej, ta betalt av alla som inte gör rätt för sig.

För att återkomma till de tre personerna i e-tidningen. Eftersom de var namngivna kunde jag inte låta bli att kontrollera mantalsskrivningsadresserna. Två av de tre är inte mantalsskrivna i Trosa kommun och således betalar de inte någon kyrkoavgift för den verksamhet som de deltager i och reser med på utlandsresor. För att inte tala om den utbildning som de får gratis av en idog körledare.


En annan brandfackla på den kulturella himlen har varit konstutställningarna i S:ta Anna kapell. Jag vill i det här sammanhanget tacka de som anordnade de tre fina utställningarna förra sommaren. Det var tur att jag gick dit, trots att de tidigare årens ”skräp” gjorde att jag strök det från almanackan. Jag hoppas årets utställningar kommer att hålla samma höga klass som sommaren 2020. Här kan man hoppas att en lokal och seriös förening som Trosa konstförening kan vara partner. Så illa är det inte, bortsett från corona.