Kulturskymning på SN – ingen recension av balett

En förställning av Svansjön fotograferad i Östergötland. Arkivfoto

En förställning av Svansjön fotograferad i Östergötland. Arkivfoto

Foto: Julius Production

Insändare2023-03-21 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av de största evenemangen på många år ägde rum på ett fullsatt Culturum i torsdags (23/2). Då gästades Nyköping av den berömda Nationalbaletten från Kiev i Ukraina, som är på turné i Sverige där de framför balettklassikern Svansjön med underbar musik av Tjajkovskij.

Biljetterna till den stora ensemblen var snabbt slutsålda och de lyckligt lottade fick njuta av en underbar föreställning som avslutades med stående ovationer i 15 minuter.

Den här stora balettgruppen turnerar runt i Europa, de kan inte åka hem – ett krig har kommit emellan. Allt vad vi kan göra för deras land är viktigt, så även deras kultur. De Nyköpingsbor som inte lyckats få biljetter kanske skulle kunna få läsa om Svansjön och se några bilder från den stora scenen. Men nej – inte ett ord, inte en bild i lokaltidningen SN. Man blir djupt bedrövad. Jag skulle vilja ha svar på följande fråga: Varför skickade inte SN en recensent och fotograf till Culturum?

Chefredaktören Kristina Levin svarar: Vi recenserar numera väldigt sällan kultur. Det beror på två saker: Vi är betydligt färre som jobbar på tidningen och vi måste välja det som våra läsare är intresserade av. Recension av kultur, eller för den delen vanlig rapportering från kulturevenemang, vet vi blir väldigt lite läst. 

Inget skulle göra mig, som tycker mycket om balett, gladare om vi kunde bevaka mer balett, eller annan kultur. Och vi bevakar en hel del kultur- och nöjesevenemang. Men vi måste, förstås, välja det läsarna vill ha. Det är det enkla svaret.