Kyrkoval i Trosa församling: "Det blir ett ödesval"

Det är dags för kyrkoval i september. Det blir ett ödesval, menar jag, och därmed oerhört viktigt vilka förtroendevalda som väljs in i kyrkofullmäktige, skriver signaturen "Församlingsbo".

Det är dags för kyrkoval i september. Det blir ett ödesval, menar jag, och därmed oerhört viktigt vilka förtroendevalda som väljs in i kyrkofullmäktige, skriver signaturen "Församlingsbo".

Foto: Henrik Norling

Insändare2021-08-07 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter ett minst sagt tumultartat år i Trosa församling är det dags för kyrkoval i september. Det blir ett ödesval, menar jag, och därmed oerhört viktigt vilka förtroendevalda som väljs in i kyrkofullmäktige.
Efter en kritiserad omorganisation och ett stort antal avgångar i personalen beslöt kyrkofullmäktige att inte ge kyrkorådet ansvarsfrihet på ett möte i juni.

Tre personer avgick från kyrkans arbetsutskott, däribland Alliansgruppens representant. Detta är den första mandatperioden som Alliansgruppen ställer upp i kyrkovalet och även om det är en fristående grupp från den kommunala Alliansen så sponsrades de av dem inför valet 2017. Min fråga är föranledd av att nämnda representant från Alliansgruppen i SN (2/7) i samband med sin avgång yttrade-– "Det är för att jag tycker att de kyrkoherdar som församlingen har haft innan Gunnar Göranzon kom in inte har varit de representanter jag vill se".
Hon anser att kyrkoherdarnas uppträdande inte har stämt överens med de vigningstjänster de innehar, men vill inte utveckla svaret ytterligare.

Hon tillåter sig alltså att kritisera de två fina kyrkoherdar vi haft de senaste femton åren i vår församling med att de inte levt upp till sina vigningslöften. En oerhörd anklagelse, kränkande för dem och kränkande för alla de församlingsbor som uppskattat deras gärning. Dessutom utan att fullfölja sitt resonemang! Denna representant står som förstanamn på Alliansens lista inför höstens kyrkoval. Tänker allianspartierna inom kommunen sponsra annonser, foldrar, utskick och andra trycksaker till en grupp vars förstanamn uttalar sådana anklagelser eller hur ställer man sig till denna frågeställning??

Står man bakom denna lista så kommer det naturligtvis att ”spilla över” på kommunalvalet 2022.