L: Dags att gÄ med i Nato

Putin har redan försökt diktera Sveriges förhÄllningssÀtt till Nato. Vi har inte rÄd att stÄ utan det skyddet. DÀrför bör regeringen ta sikte pÄ att föra Sverige in i Nato, skriver  liberalerna Allan Widman och Johanne Hildebrandt.
Bilden: Resterna efter en bombattack mot ett barnsjukhus i Mariupol, Ukraina.

Putin har redan försökt diktera Sveriges förhÄllningssÀtt till Nato. Vi har inte rÄd att stÄ utan det skyddet. DÀrför bör regeringen ta sikte pÄ att föra Sverige in i Nato, skriver liberalerna Allan Widman och Johanne Hildebrandt. Bilden: Resterna efter en bombattack mot ett barnsjukhus i Mariupol, Ukraina.

Foto: Mariupol City Council/AP/TT

InsÀndare2022-03-21 10:17
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Rysslands invasion av Ukraina visar i blixtbelysning vad som Àr skillnaden mellan att tillhöra en försvarsallians och att stÄ utanför. Den som inte tillhör nÄgon allians stÄr helt utan bindande militÀra garantier frÄn andra lÀnder, hur nÀra samarbetet i övrigt Àn Àr.

LÀxan för Sverige Àr entydig. Om det vÀrsta hÀnder och Sverige blir angripet utifrÄn, sÄ mÄste vi veta att vi kan rÀkna pÄ militÀrt stöd utifrÄn. Detta Àr ett hot mot den liberala friheten och sÀkerhetsordningen i Europa. Putin kommer inte stanna vid Ukraina. Principen med sjÀlvstÀndiga stater fria att nÀrma sig demokratiska samarbeten stÄr pÄ spel. Putin har redan försökt diktera Sveriges förhÄllningssÀtt till Nato. Vi har inte rÄd att stÄ utan det skyddet. DÀrför bör regeringen ta sikte pÄ att föra Sverige in i Nato.

VÄrt försvar hÄller pÄ att rustas upp, men det tar tid. Att trygga sÀkerheten i samverkan med andra lÀnder borde vara ett sjÀlvklart val. DÀrför tog Liberalerna 1999 som första riksdagsparti stÀllning för ett medlemskap. Nu Àr behovet akut att gÄ frÄn ord till handling.

I bĂ„de Finland och Sverige ökar det folkliga stödet markant för ett Natomedlemskap och mycket talar för att Finland börjar svĂ€nga i frĂ„gan. Det skulle vara en stor fördel om bĂ„da lĂ€nderna blir medlemmar i Nato samtidigt.  

Liberalernas instÀllning Àr att det brÄdskar för Sverige att bli medlem i Nato. En svensk fÀrdplan behöver tas fram för att göra vÀgen till fullvÀrdigt medlemskap sÄ kort som möjligt.

Att ta steget in i försvarsalliansen borde vara en sjÀlvklarhet efter 20 Ärs förberedelser. Sveriges sÀkerhet tryggas bÀst genom ett fullvÀrdigt medlemskap i Nato.